FINSKOGARNAS MAGI

byJerryPedersen-small.jpg

Bakgrund:
Våren 2015 fick jag bidrag från Kulturfonden för Finland och Sverige samt Malmö Stads Kulturstipendium för att börja arbeta med detta drömprojekt om Finnskogarna. Nästan hela sommaren/hösten 2015 fokuserade jag på att göra research, bereda föreställningar, besöka Finnskogarna samt att komponera.  Jag smygstartade redan i mars och började med att leta upp människor, samarbetspartners och konsertställe. Jag försökte hitta böcker och samla information om ämnet som jag inte visste någonting om.

Vad?
Jag besökte Finnskogarna för första gången i slutet av juni 2015. Jag åkte till Torsby Finnskogscentrum och liftade de sista 23 km – det gick inga bussar. I Värmland fick jag besöka rökstugan Ritamäki med hjälp av Bodiil Nordquist. Jag övernattade hos henne i Svartbäcken (Mustapuro) som hennes släkt har varit bosatt i sedan 1640-talet. På vägen hem tog jag också en sväng via hembygdsgården Karmenkynna och Torsby.

Jag har läst böcker, lyssnat på arkivinspelningar, kontaktad folk som vet mer än jag om ämnet. Hela hösten 2015 är ägnade jag mig åt att tonsätta soloföreställningen “Finnskogarnas magi”.

11.7 Fick jag sjunga på Finnskogsdagene i Svullrya i de norska finnskogarna. Helt plötsligt dök det upp en möjlighet att åka till Norge och få se och uppleva den skogsfinska kulturen där –  det var bara att åka! Mitt projekt som först var tänkt att handla om de Värmländska skogarna expanderade en aning. Kul! De norska skogsfinska ättlingarna är mycket förtjusta i den gamla kulturen och bevarar den med stor hängivenhet.

Efteråt har jag återkommit till både de norska och svenska Finnskogarna flera gånger, haft föreläsningar, sångkurser och fortsatt med min research.

Vad blev det då?
Jag har gjort a cappella-solokonserter sedan 2007 och ville nu göra en helt ny föreställning av dessa låtar jag fått ta del av genom att blanda scenkonst, teater och solosång. Speciella urgamla sångtexter samlade från Finnskogarna, runosång (finska “runolaulu”) och besvärjelser står i fokus. Föreställningen fick arbetsnamnet “Finnskogarnas magi“ vilket kändes bra och fick bli det officiella namnet också.

Premiären hade jag på Stallet i Stockholm, torsdagen (den magiska veckodagen enligt skogsfinnarna) 19.11.2015 och sedan dess har föreställningen visats i nästan fullbokade salar på Teater Slava, Teater Kallio i Helsingfors och Sommelo Folk Music Festival. Senaste föreställningen var på en torsdag på Urkultfestivalen 2017.

Var är vi nu?
Efterfrågan har varit enorm – mer föreställningar kommer! Håll utkik här på hemsidan efter info för de kommande framträdande. Jag kommer att fortsätta ha föreläsningar och undervisning men ska koncentrera mig på research hösten 2017.

byJ.Pedersen-small

Tack vare två forskningsbidrag från finska stiftelser så kan jag ägna hela november och december 2017 åt ett specifikt forskningområde: runosångtexter i Savolax och Finnskogarna. Mer om det senare!

Och: Jag har medverkat i dokumentärserien “Lagom mycket finsk” av UR som visades på SVT1 14.9.2016. Via länken här kan avsnittet ses tills 2020!

http://urplay.se/program/196557-lagom-mycket-finsk-skogsfinnarna

%d bloggers like this: